Web sitesi, Çerez İlkeleri'ne uygun olarak hizmetleri sunmak için çerez dosyaları kullanır.KiÅŸilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kiÅŸisel verilerin korunması amacıyla düzenlenen "KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu" hakkında sizleri bilgilendirmek için tıklayınız.
Diğer İsimleri : Urtica membranacca, Ortie, Urtica urenus, Urtica diocia
Botanik Bilgi : Mayıs-AÄŸustos ayları arasında çiçek açan, 20-100 cm boyunda, viranelik, yol kenarları ve duvar diplerinde bulunan bir senelik tek evcikli otsu bir bitkidir. Gövdeleri dik, 4 köÅŸemsi, basit veya tabandan itibaren dallanmıştır. Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur. Yapraklar saplı, oval ÅŸekilli ve diÅŸli kenarlı, üst tarafı koyu yeÅŸil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Erkek ve diÅŸi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltuÄŸunda uzunca saplı küçük durumlar teÅŸkil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalıdır. Meyveleri esmer renkte ve fındıksıdır. Tohum, yaÄŸ ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.
Türkiye’de yetiÅŸtiÄŸi yerler : Hemen hemen bütün Anadolu%27da yetiÅŸir.
Bilinen BileÅŸimi : Isırgan bitkisinin tüm yüzeyini saran ve deÄŸildiÄŸinde insan tenini yakan ısırıcı tüylerinde formik asit ile tüm bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini bulunur.
Toplanması : Baharın başından sonbaharın sonuna dek toplanabilir. Kuru, gölge ve havadar yerlerde ince bir ÅŸekilde serilerek kurutulur. Kökler ise son baharda çıkarılıp, iyice temizlendikten sonra kurutulur. Tohumları ise Temmuz-AÄŸustos döneminde toplanır. Kuru ve nemsiz yerlerde saklanabilir.