Web sitesi, Çerez İlkeleri'ne uygun olarak hizmetleri sunmak için çerez dosyaları kullanır.KiÅŸilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kiÅŸisel verilerin korunması amacıyla düzenlenen "KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu" hakkında sizleri bilgilendirmek için tıklayınız.
DiÄŸer İsimleri : Dar-ı Çin, Daru-yi-Çin, Cinnamomum, Cinnamon, Cannelier
Botanik Bilgi : Defnegiller familyasındandır. Tarçın 6-12 cm boyunda aÄŸaç olup uzun silindir ÅŸeklinde bir gövdeye sahiptir. 2-3yaşında iken gövdesi yerden 50 cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar. 2-3 cm uzunluÄŸundaki şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Çiçekleri aÄŸacın tepesindeki dalların ucunda topluca bir arada bulunur ve çiçekleri oldukça küçük olup beyazımsı yeÅŸil renklidir. Meyveleri yarısına kadar kaba yaprakları tarafından sarılmış ve yumurta ÅŸeklindedir. Yaprakları taze iken kırmızı, sonra kahverengimsi kırmızı ve olgunlaşınca yeÅŸil renk alır. Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeÅŸni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve ÅŸaraplara katılır. AÄŸacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır.
YetiÅŸtirildiÄŸi Yerler : Tarçın tropik ülkelerde yetiÅŸtiÄŸinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiÅŸtirilebilir. Günümüzde baÅŸta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiÅŸtirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : 2-5 yaşındaki Tarçın fidesinin gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilince bitkinin kütüÄŸünden yetiÅŸtiÄŸi yöreye ve topraÄŸa göre şıvgınlar çıkar. Bu şıvgınların kabukları soyulur. Kabukların dışındaki mantarsı kabuk atılarak iç kabuklar iç içe geçirilerek kurumaya bırakılır.